Härbärgera

Av Josefin Hinders, Tove Sahlin och Nemo Stocklassa Hinders med gäster.

Vem är jag utan er?

Tidig morgon i staden som aldrig sov men som nu frysts i en stillbild. För att inte stelna spelar författaren musik hela natten och är vaken tillsammans med en gammal älskare i en annan tidszon. De bråkar, debatterar, skrattar och gråter, allt för att hålla sig levande tills detta är över. Kommer det gå över? Lever jag då? Du är väldigt långt bort men ganska nära i någon sekund när en tår rullar på din kind och när sträcker jag ut en hand mot skärmen. Den välbekanta handens fåror, nu djupare än förr, jag minns när den låg i min. Tiden flyr,  jag står stilla.

Vem är jag utan dig?

Plötsligt är bilden pixlig mitt i en tvetydig min.

Hallå, hör du mig? Jag hör dig men det hackar och du ser märkligt deformerad ut.

När ses vi nästa gång?

Vem är jag utan er?

På en annan plats dansar dansaren fram över ett tickande övergångsställe. En ögonblicksbild att fota med
ögonen, blink, sen är dansaren borta. Vem trodde att dans fortfarande fanns? Det råder utegångsförbud för
de som har ett hem. Är dansaren utan hem eller bara bestämt sig för att låta dansen vara fri? Att den inte
kan stoppas undan?

Inomhus kan vi förnimma kyssar från våningen under men våra egna är slut. Jag får inte ens hålla din hand när du går mot döden och du har ändå glömt oss, lika bra är väl det. De sköter dig, de där som jobbar med skötsel. Vi kan inte sköta om dig för vi sköter om våra mail. Det kan bli så, att vi får hålla om dig igen, om vi håller distansen och om du lever tills du blir ett hundra-två. Vi får se, tick-tack. Tiden är inte med dig. Och jag finns inte hos dig. Vi skyddar våra äldre på det sättet är det sagt.

Utanför murarna grävs gravar för de som inte hann undan, de som inte fick plats och de som var för många i trånga utrymmen så avståndet inte kunde hållas. Vem är vi utan alla dom? En del säger att svaren finns gömda bland stjärnor och planeter. För en del handlar det om direktiv och raka svar. Författaren har somnat till över sitt tangentbord och en droppe saliv söker sig till mellanslaget. Sov gott min älskade, viskar vännen, jag önskar jag var hos dig. Så stängs skärmen mjukt. Månen är ny. Vi hoppas på regn.

Härbärgera är ett verk för två personer i publiken åt gången och varar i 30 minuter. Du och en annan person sitter på varsin sida av ett långbord och till bordsgranne får du övergångsdansaren, skärm-gråtaren och planettydaren.

Framtiden är inte ljus men den är här när som helst. Sahlin, Hinders och Stocklassa saknar sina vänner på olika sidor av klotet och skapar med detta verk en stämningsfull mötesplats och en lekfull global byteshandel av dans, text och film. Gästerna, både här och i fjärran, möts och formar kvällen i ett gemensamt konstverk över en kopp värmande dystopisk buljong.

Välkommen.

Verket har skapats i nära samarbete med alla medskapare.
Inititativtagare, koreograf och dansare: Tove Sahlin
Konstnär, scenograf och ljusdesigner: Josefin Hinders
Filmfotograf,  klippare: Nemo Stocklassa Hinders.
Medskapare och medverkande i digitala format:
Larry Arrington, Shuyu Chen, Iona Fuijisawa, Ela Spalding, Tomas Hemstad.
Ljudläggning, musik: Leo Svensson Sander
Rullskridskoåkare: Doris A Sahlin
 
Producerat av Shake it Collaborationsoch Nordberg Movement.
 
Samproduktion Shake it Collaborations, aliasTEATERN och DansPlats Skog
“Härbärgera” genomförs med stöd av Kulturrådet, Stockholm Stad och Region
Stockholm.

 

Josefin Hinders
Josefin är utbildad vid Gerrit Rietveld Academie och arbetar som konstnär, scenograf och ljussättare inom teater, dans och musik. Hon har regisserat musikvideos, gjort musik till filmen Nånting måste gå sönder och skrivit en bok, Fula Edith – En dag blev vi stora. Hon har också suttit på ungdomsvårdsskola, där lärde hon sig att köra traktor, konsten att fälla träd och att det finns andra sätt att slå sönder normer än att tjuva ifrån den. Josefin har bland annat arbetat tillsammans med Yung Lean, The Knife, Rebecca & Fiona, Seinabo Sey, Fever Ray, Stina Nyberg, Juli Reinartz, Bernard Cauchard, Tommie X,Zara Larsson, Nasim Aghili & Konstgruppen Ful, Anna Koch, Rani Nair, Helena Sandström, Tove Sahlin, Sibille Attar, Vaz, Gertrud Larsson, Válka Svoboda, Eleanor Bauer, Cullbergbaletten och med sin son Nemo Stocklassa Hinders.
 
Nemo Stocklassa Hinders
Nemo arbetar som filmfotograf, klippare, fotograf och ljudläggare inom teater, dans, reklam, film och musik. Just nu håller han på med en egen kortfilm om den japanska dansscenen. Nemo har bland annat arbetat med: yahyel, Habib1, Silvana Iman, Monjoe Wataru, Robin Douglas Westling, Lukas Wigardt, Paul Adamah, Neil Wigardt, Tove Sahlin, Helena Sandström, Rebecca & Fiona, Natan Gullström, Jade, Bayonne, Namasenda, Busu, Olof Grind, Robin Nazari, Blenda, MDT, Ishi Vu, Sweeep, Backa Teatern , Riksteatern, Folkteatern Gävleborg, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Ultra Super New Gallery, cords & Co, apha Industries, gina tricot och happy socks.