Folkmusikens Queen B

Folkmusikens Queen B

En ogenerad kärleksförklaring till divan. En folkmusikalisk tolkning av Beyoncé som fenomen – röstekvilibrist, dansenergi, trendsättare, sexsymbol, feminist, aktivist, underbarnet, moderskapet, sviken, stark, mäktig… Beyoncé har lyckats skapa sin egen världsordning där hon är drottning. Brita Björs drabbas av hybris och likställer sig med denna fulländade världsartist, med målet att skapa sitt eget universum och ta plats som Queen B. Självförhärligande, makt och galenskap hör ihop. Inte minst aktuellt i en tid som denna med världsledare som verkar se sig själva som oklanderliga och närmast fulländade. Att undersöka dessa fenomen, befinna sig i och prova ut sitt eget storhetsvansinne.

Här ska vridas och vändas på föreställningar kring folkmusikens hemvävda image och popstjärnans utmanande utstrålning. Här utforskas nya uttryck inom ramen för svensk traditionsmusik: det sexiga, det flärdfulla, det hisnande, det roliga, det chockerande, det sensationella, och så lite politik i lyxförpackning.

Även om projektet handlar om storhetsvansinne och att ikläda sig en lite för stor (för tight?) kostym så är det svårt att göra allt själv. För att nå hela vägen fram till en överdådig föreställning så krävs fler kompetenser. Därför har tre skickliga konstnärer bjudits in att bidra med sin expertis:
Tove Sahlin har samarbetat med Brita både i Kojan på Malmö Stadsteater och i S.A.D. som spelades på Turteatern. Tove är konstnärlig ledare för Shake it Collaborations, som agerar samarbetspart i projektet, hon har många kompetenser men kommer här främst vara regissör och koreograf.
I S.A.D. medverkade också Josefin Hinders, som har gjort ljussättning och scenografi till flera av landets stora popartister, såsom Rebecca & Fiona, The Knife, Robyn, Zara Larsson. Som klippt och skuren för att engageras som ljusdesigner och ansvarig för scenrummet.
Britas syster Ida Björs är konstnär och har gjort flera textila projekt som handlat om att nyskapa den svenska folkdräkten och utveckla dräktbruket. Ida har därför ansvar för kostym och rekvisita.
Tillsammans bildar de en stark kvartett där alla ges stort utrymme att undersöka saker efter eget huvud, för att mötas i en gemensam idé om ett självförhärligande universum, där allt får gå till överdrift.

Produktion: Brita Björs i samarbete med Shake it Collaborations
Idé och på scen: Brita Björs
Musik: Brita Björs
Regi och koreografi: Tove Sahlin/Shake it Collaborations

Kostym och rekvisita: Ida Björs
Ljus och set design: Josefin Hinders
Film, foto, trailer: Max Tellving
Projektioner: Alex Pacheco
Mixningskonsult: Lotta Wenglén

Folkmusikens Queen B möjliggörs med bidrag från Region Skåne, Malmö stads kulturstöd samt Konstnärsnämnden.

Foto: Max Tellving

 

Background: Nemo Hinders Stocklassa